Accu van een elektrische fiets

elekrtische fiets accu

Met een e-bike wil je natuurlijk lekker kilometers maken, zonder dat je elke rit moet dubben over het opladen. Het deel van je fiets wat hiervoor verantwoordelijk is, heet de accu. Wat is er zo ontzettend belangrijk aan dit onderdeel?

Actieradius van een elektrische fiets

De accu of batterij bepaalt de actieradius van je fiets. Dit is de fietsafstand waarin de motor trapondersteuning kan leveren. Natuurlijk verschilt dit per versnelling.

Staat je fiets op eco (minimale trapondersteuning) ingesteld, dan zul je een grotere afstand kunnen afleggen dan wanneer je met de maximale ondersteuning voortrolt.

Wat heeft dit met de accu te maken?

Deze levert vermogen aan de motor, door middel van opgeslagen elektrische energie. Deze energie wordt verkregen door de accu aan te sluiten om het stroomnetwerk.

Net als een gewone batterij in een lader, zal de accu hierdoor opladen.

Capaciteit van je accu

Hoeveel energie een accu kan opslaan, heet de capaciteit. Dit wordt gemeten in Wh (Watt uur).

Deze ‘wattages’ kunnen variëren van 200 Wh tot zo’n 600 Wh. Voor de beeldvorming: per 100 Wh kun je zo’n 12 à 14 kilometer ver fietsen, in een gemiddelde ondersteuning- stand en met 25 kilometer per uur.

Je zult begrijpen, dat een accu met een grotere capaciteit kostbaarder is in aanschaf dan één met een lager wattage. Maak daarom bewust de afweging bij de aanschaf van je fiets. Maak je veel korte ritjes en heb je veel laadmogelijkheden? Of ga je voor het zwaardere werk en maak je maar weinig stops?

Vergeet hierbij niet het verslavende effect van de fiets mee te wegen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat 94% van de mensen die nooit fietsten, na aanschaf van een elektrische fiets ineens dagelijks met hun tweewieler op pad gingen!

Opladen van een accu

Het opladen van de accu kost tijd en moet veilig gebeuren. Dit is namelijk het belangrijkste, maar ook kostbaarste gedeelte van je fiets. Wordt je accu gestolen, dan sta je voor een flinke kostenpost.

We kennen twee opties voor het opladen. Een uitneembare accu of een vaste. De uitneembare, de naam zegt het al, kan losgemaakt worden van de fiets. Zo kun je hem in de woonkamer, het hotel of in je caravan veilig opladen.

Zit de accu vast aan de fiets, dan zul je dus de hele fiets naar de toegang van het stroomnetwerk moeten verplaatsen. Denk hierbij aan een stekker in een garage of openbaar laadpunt.

Type accu op een elektrische fiets

De ene batterij is de andere niet. We kennen daarom over het algemeen 3 verschillende typen accu’s:

  1. NiMh accu (Nikkel-Metaalhybride)
  2. Li-ion accu (of Li-ion Mangaan)
  3. Lithium-ion-polymeer accu

Tegenwoordig wordt vooral het tweede type gebruikt. Ze zijn namelijk kleiner, beter voor het milieu en sneller opgeladen dan de andere twee soorten.

Waar zit een accu op mijn elektrische fiets?

De plaats van de accu kan per fiets verschillen. Zo zitten sommigen geïntegreerd in het frame, waar anderen onder het zadel verstopt zijn. Een accu kan ook op het frame geplaatst zijn of apart vervoerd worden in een speciale fietstas.

Een van de meest bekende beelden echter, is de accu onder het rek van de bagagedrager. Handig te verstoppen achter je fietstassen.

Let’s go!

< Ga terug naar Home